Міщук Ромуальд Цезарович
МІЩУ́К Ромуальд Цезарович (09. 02. 1936, м. Проскурів, нині Хмельницький — 13. 09. 2017, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Батько О. Міщук. Доктор технічних наук (1993). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1961). Працював на Гніван. цукр. заводі (Тиврів. р-н Вінн. обл., 1961–63); у Київ. технол. інституті харчової промисловості (1963–66); Інституті цукр. буряків НААНУ (Київ, 1966–2011): від 1978 — завідувач відділу цукрорафінад. виробництва, від 2000 — провідний науковий співробітник Наукові дослідження: технології приймання, збереження та перероблення цукру-сирцю; практика та теорія вапняк.-вуглец. очищення концентр. розчинів цукру. Заклав передумови дослідж. термодинам. властивостей розчинів цукру. Розробив основи моделювання технол. схем цукр. заводів на базі використання теорії графів та комбінатор. оптимізації.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Концентрация и состав основных компонентов в системе сахароза-известь-вода // Сахар. пром-сть. 1996. № 2; К вопросу определения кальция по щелочности // Там само. № 4; Равновесие в системе сахароза-окись щелочноземельного металла-вода // Сахар. 2012. № 11 (співавт.); Термохімія реакцій в системі цукроза-вапно-вода // Цукор України. 2017. № 6–7.