Продовольчих ресурсів Інститут НААНУ
ПРОДОВО́ЛЬЧИХ РЕСУ́РСІВ Інститут НААНУ — головна науково-дослідна установа в Україні з наукового забезпечення процесів перероблення сільськогосподарської сировини шляхом створення інноваційних технологій та техніки для виробництва харчових продуктів. Заснований 1959 у Києві як Український НДІ м’ясної і молочної промисловості ВАСГНІЛ, від 1991 підпорядкований УААН. 1992 перейменований у Технологічний інститут молока та м’яса. Від 2012 — сучасна назва. У структурі Інституту — відділи технології м’ясних продуктів, молочних продуктів та дитячого харчування, масло- та сироробства, цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів, технологій продуктів бродіння, технологій хліба та біотрансформації зернових продуктів, біотехнології, аналітичних досліджень та якості харчової продукції, інформаційного забезпечення, стандартизації, метрології, інноваційного провайдингу та економічних досліджень, державне дослідне підприємство. Основні напрями наукових досліджень присвячені проблемам перероблення тваринницької та рослинної сировини. Співробітниками розроблено технології виробництва вершкового масла та спредів, а також сучасне обладнання (маслоутворювачі, устаткування для пастеризації й охолодження молока, роторно-вихрові апарати); створено бактеріальні препарати для приготування твердих сирів, сметани, йогуртів, десертів, кисломолочних напоїв. Вивчено хімічний склад та функціонально-технологічні властивості м’яса основних м’ясних порід великої рогатої худоби; запропоновано нові види комбінованих продуктів на основі поєднання м’ясної сировини з білковими компонентами тваринного і рослинного походження; обґрунтовано підбір багатофункціональних добавок для виготовлення ковбасних виробів. Розроблено технології виготовлення хлібобулочних та борошняних кондитерських виробів з функціональними властивостями, зокрема дієтичного та оздоровчого призначення з використанням фізіологічно-функціональних інгредієнтів (харчові волокна, вітаміни та ін.). Впроваджено інноваційні технології цукробурякового виробництва та різноманітних харчових інгредієнтів; ефективні енергоощадні технологічні рішення для спиртової промисловості, сучасні технології виготовлення біоетанолу. Вагомий внесок у діяльність установи зробили М. Бризгін (директор 1962–76), Т. Гриценко, С. Гуляєв-Зайцев, Г. Єресько (директор 1976–2011), І. Ібатуллін (директор 2021–22), Н. Кігель, В. Міцик, М. Сичевський (директор 2012–21), Д. Яновський та ін. Інститут видає збірник наукових праць «Продовольчі ресурси» (від 2013). Директор — Л. Хомічак (від 2023).